Pāriet uz galveno saturu

21. Zoo uz rollera un Raimonds Pauls


    Quang Ngai. No rīta vēl pavēss, tikai 26 grādi. Noejam lejā paēst brokastis. Tepat blakus vietējie ēd zupu, bet man to šorīt negribas un nopērku kārtējo pildīto bageti – Banh Mi. Pāri ielai vēl kaut kas līdzīgs kafejnīcai. Pasūtu ingvera tēju, kas kopā ar bageti garšo itin labi. Pēc tam ejam uz dzelzceļa staciju nopirkt rītdienai biļetes. Puisis no viesnīcas recepsijas teica, ka varot braukt ar 2 autobusiem, tad arī  izdomāju, ka brauksim uz Tam Ky un tad tālāk uz HoiAn. Stacija nav tālu, nepilni 2 km, tāpēc sanāk arī mierīga rīta pastaiga. Atpakaļ caur tirgu. Nopērku longanus un banānus. Puse mango man vēl no vakardienas palikusi. Ar nelielu līkumu pa mazajām ieliņām ejam atpakaļ. Pa ceļam visai eksotisks akvārija zivju "zooveikals" - uz rollera uztaisīts rāmis, kurā iekarināti maisiņi ar zivīm ūdenī. 



    Aizgājis uz viesnīcu nomazgāju augļus, paēdu longanus un noliekos pāris stundiņas pagulēt. Guļot visādas domas, tai skaitā arī paskatīties kā iet autobuss tālāk no Tamki uz Hojanu. Internetā neatrodu kādu info, ka tur būtu autobusa satiksme, jo Gogle visu laiku piedāvā braukt ar 2 busiem caur Danangu, kas sanāk līkums vairāk kā 80km. Ja tā, tad jau mums labāk uzreiz ar vilcienu braukt līdz Danangai un tad 40km pabraukt atpakaļ. Laikam jāiet vēl kādam pajautāt, citādi pārāk sarežģīta braukšana sanāks. 
    Pēcpusdienā atkal ejam laukā. Meklēsim kur paēst. Man sakārojās svaigos springroļļus, ja neatradīšu, tad ņemšu aso zupiņu. Lejā meitenēm prasu, kur tuvāk atrast kādu ēstuvi, kas to gatavo. Viņa mums iedod adresi un mēs ejam. Kad Gogle mūs atvedusi uz norādīto vietu, tad redzu, ka tur springroļu nav. Gribu vēlreiz pārliecināties vai esam pareizi atnākuši, bet Viktors jau izdzēsis meklēto vietu un arī meklējumu vēsture nez kāpēc neko nerāda. Neko darīt, meklēsim citu. Šeit netālu uzrāda veģetāro ēstuvi. Ejam uz turieni. Pa ceļam kāda saimniece mūs aicina pie sevis. Rādu bildu un saku, ka gribu springroļus. Šī saka - jā esot. Es gan redzu tikai eļļā vārītos, bet viņa māj ar galvu, ka esot. Pienāk kāds puisis, kurs drusku māk angliski. Viņš arī saka, ka ir svaigie springroļļi. Vienalga nenoticam. Beigās tomēr noskaidrojas, ka viņiem ir tikai ceptie. Ejam tālāk. Veģetārajā ēstuvē nav neviena cilvēka - diezgan aizdomīgi. Iesim tālāk pameklēt nākošo, kur it kā ir zupas. Aizejam, bet tur vispār nekā nav. Ar Gogli te Vjetnamā reizēm visai interesanti. Ejam atpakaļ uz veģetāro. Viss forši, salika mums rīsus un visu ko citu garšīgu. Vienīga bēda, ka nez kāpēc, bet bieži vien veģetārajās ēstuvēs nav čili mērces. Mēs jau tā pieraduši, ka bez čili vairs paēst nevaram. Beigās atrodas vismaz čili pākstis. Rēķins par ēdienu atkal kārtējo reizi nošokē - 45,000. Nesaprotu vai tas vienam vai visiem. Es laikam dikti stulbu grimasi savilku, ka saimniece atbildot uz manu skatienu parādīja, ka tas par visiem trim. Sanāk zem 1.80 eiro par vakariņām priekš trijiem! Samaksājam un ejam tālāk. Ārā paliek tumšs un jo spožāk kļūst redzamas reklāmas un skatlogi. Pastaigājam pa kādam no centra ielām un pavērojam naksnīgo pilsētu. Jauki un omulīgi. Vakarā paliek vēsāks un izvesti ārā ari mazie bērni. Pa dienu viņus neredz, bet tagad vai ik uz katra stūra tādi mazi ķipari. Pastaigājuši krietnu līkumu, ejam atpakaļ. Netālu no mūsu viesnīcas ir muzikālā kafejnīca, kur vakarā dzied karaoke. 



    Iesim vēlāk tur apskatīties un padzert tēju. 
    Ap 22:00 pieejam pie kafejnīcas. Kāds vīrs, kurš izrādās dīdžejs, nāk mums pretī, paspiež roku un aicina iekšā. 



    Apsēžamies pie galdiņa, pasūtam tēju un te pārsteigums šajā tālajā zemē. Uz skatuves iziet kāda kundzīte un sāk dziedāt R.Paula dziesmu vjetnamiešu valodā. 



    Tas ir kaut kas pavisam negaidīts. Pēc tam vēl vairāki cilvēki dziedāja. Jāsaka, ka itin labā līmenī - tīri un skanīgi, bez falšām notīm. Vienīgi tās dziesmas viņiem tādas bēdīgas. Dziedāšanas process visai savdabīgs - dziesmas laikā, parasti tad, kad ir instrumentāla iespēle, citi zālē sēdošie nāk un pasniedz dziedātajai puķes, ko pa vienai paņem turpat no blakus stāvošās vāzes. Kad dziesma nodziedāta, tad puķes saliek atpakaļ vāzē un tās tiek pasniegtas nākošajam dziedātājam. Utt. Drusku tāda dīvaina sajūta, kad tās puķes tā pa riņķi tiek dotas un atdotas atpakaļ, bet tā nu viņi te dara. 



    Nu jā, un tā tēja, ko atnesa, nu izcili - izcili draņķīga. Nezinu no kādām nezālēm tā tikusi gatavota. Bet kopumā pasākums diezgan jauks. Laiciņu pasēdējuši ejam uz viesnīcu. Rīt agri ceļamies un braucam uz Tam Ky. 
    Rīt vēl…


Šī emuāra populārākās ziņas

1. Kā tas viss sākās

     Viss sākās ar to, ka Norwegian akcijā parādījās biļetes RIX-ARN-BKK par 140 eiro. Bez lielām cerībām, ka kāds piekritīs braukt prom no Latvijas uz pusotru mēnesi, kā biju nolēmis, es piezvanīju Viktoram un teicu, ka ir laba cena biļetēm. Nepagāja ne ilgs brīdis, ka viņš atzvanīja un pateica – braucam. Atzīmēju kartē lielākos pieturas punktus, kuros noteikti gribētu pabūt un nopirku arī biļetes atpakaļceļam. Nekas daudz iepriekš nebija ne saplānots, ne rezervēts, bet līdz ar to mums ir lielāka brīvība un neesam piesaistīti viesnīcu rezervācijas datumiem. Varam brīvi mainīt savu uzturēšanās laiku un vietu. Apmēram mēnesi pavadīsim Vjetnamā un 2 nedēļas Taizemē. Man tā būs otrā viesošanās Āzijā, Viktoram un Evijai - pirmā.      Un tā, dzestrā, saulainā rītā, ar pavisam vieglu mugursomu plecos un sandalēm kājās, dodos uz Rīgas lidostu. Tur satieku abus līdzbraucējus - Viktoru un Eviju. Pirmais lidojums RIX-ARN pavisam īss. Tad neliela atelp

2. Bangkoka, tuktuks un garšīgās zupas

     5.30 esmu jau pamodies, kas ir visai netipiski priekš manis. Šodien brauksim uz AirChina biroju noskaidrot vai mana biļešu rezervācija patiešām eksistē, jo internetā to nevarēja atrast ne AirBaltic, ne citi. Brauksim ar kuģīti, jo nasko kuģīšu satiksme pa Čaopraijas upi ir ļoti ērta un ātra. Mums vajadzīgs kugītis ar oranžo karogu. Pēc neilga brīža tas ir klāt un kāpjam iekšā. Brauciens maksā 15 bāti neatkarīgi no attāluma. Vērojam apkārtni un  skatāmies gps kartē, kad jākāpj ārā. Izkāpuši ejam biroja virzienā. Jāiet kādi 2-3 km, tāpēc nekādu transportu neplānojam izmantot.      Pa ceļam pie mums pienāk onka no tuktuka un piedāvā par 50bātiem izvadāt 1h ekskursijā, bet būšot jāieiet kādā apģērbu veikalā - viņam par to tiekot litrs benzīna. Saku, ka mums nevajag, bet lai aizved uz AirChina biroju. Šis ar mieru par 50thb, es saku 30 un šis piekrīt. Vēl nosaka you are happy -

8. Brauciens uz Can Tho un vakara pastaiga

     Vinlonga. 8:00 no rīta kāds klauvē pie durvīm. Viktors atnesis man brokastīm pomelo, līčas, banānus, sapodillu un rambutānus. Cik labi, ka ir draugi. Bļin, alu gan aizmirsis. Labi, piedodu!       Šodien dosimies uz Konto. Aptuvens plāns izbraukt ap 9. Viesnīca rezervēta ar Agoda - 8euro par 2-vieīgu numuru ar kondicionieri un wc. Īsti gan vairs kondicionieris nav vajadzīgs, jo vakarnakt biju to ieregulējis uz 28 grādiem. Pa dienu sagribējās siltāku un pagriezu pat uz 29.      Izejot no viesnīcas lejā pie ieejas ir dzīvnieku un putnu tirdziņš. Suņi, papagaiļi, eži un vēl visādas radības. Evija pa logu bija redzējusi, ka iepriekšējā dienā kāds vīrietis nopērk vienā reizē 12 kucēnus un viņu visu laiku nelika mierā doma - ko viņš darīs ar tik daudz kucēniem. Teicu, lai iet uzprasa, bet neaizgāja. Tagad braucam prom tā arī nenoskaidrojuši. Ēšanai viņi par mazu un cik zinu, tad suņus ēd tikai Vjetnamas ziemeļu daļā, bet ejot pa pilsētu kādā vietā arī šeit ieraudzījām suņu kautķ